Kun je niet kiezen? Wat een vraag… Aan jong en oud, als vraag of oordeel, over grote levensbeslissingen en schijnbare futiliteiten.

En dan? Wat als je niet kunt kiezen? Wat als je bang bent voor een oordeel als je wél kiest. En wat als je kiest voor allebei? Als je ervoor kiest om niet te kiezen? Als je kiest om beide keuzemogelijkheden te zien en dan ‘ja’ te zeggen tegen allebei. Ook dat is kiezen.

Kiezen voor jezelf en voor jouw eigen keuzes.

Die laatste ken ik ook. Want ja inderdaad, ik ben therapeut én fotograaf. Kan ik niet kiezen? Jawel, dit ís mijn keuze. Ik kies dus om hier niet tussen te kiezen. Niet omdat dat makkelijker is, maar omdat ik blij word van allebei. En omdat het elkaar enorm versterkt…

Ik ben therapeut én fotograaf

Lang geleden, nog voor ik dook in therapeutische opleidingen, vroeg een model na een fotoshoot of ik hun bedrijfscounselor wilde worden. Ik lachte en kreeg een kleur op mijn wangen. Daar zat toen al een diep verlangen…

Kort geleden, na een therapeutisch consult, vroeg een cliënt me om haar te fotograferen. Omdat ik haar echt zág. Zoals zíj is. En dat wilde ze op de foto. Geen plaatje, maar echt een kijkje in de keuken. Puur zonder doekjes erom. Passie in beeld…

Dus als je mij vraagt of ik het belangrijk vind om te kiezen… dan zeg ik volmondig JA! Niet tussen donker en licht, zonder donker bestaat geen licht. Niet tussen goed en fout, bestaan beide überhaupt? Niet tussen braaf en wild, woord en beeld, geluid en stil,… Soms kies ik ‘gewoon’ allebei.

Maar hé dat is mijn mening. Mijn keuze. Dus waar ik zo benieuwd naar ben…

Welke keuzes kies jij?

Kies jij waar je blij van wordt? Waar je hart van gaat huppelen? En je buik van gaat kriebelen? Kies je waarvan je ogen gaan stralen en je wimpers gaan wiebelen…? Ehhh nou vooruit; met of zonder wiebelende wimpers, welke keuzes kies jij? 

Deel dit artikel via: