Omgaan met tegenslag - who YOU are

Soms… maak je dingen mee die je écht liever niet had meegemaakt. Of je zit ergens middenin, waar je nog geen weg uit ziet…

En toch… wat ik nu ga zeggen klinkt misschien heel cliché…

Of misschien herken je het zelf stiekem ook…?

 

Alles wat ik meemaak, maakt me tot wie ik nu ben.

 

Én: uiteindelijk voel ik me hierdoor nu veel rustiger en krachtiger!

Inderdaad, met de nadruk op ‘uiteindelijk’. Want lieve help, sommige dingen zijn pittig om mee te maken. Heel pittig. Maar ook dan…

 

Je ervaringen bepalen niet wie je bent.
Hoe je omgaat met wat je meemaakt, maakt je tot wie je bent.

Waarbij ik je wel echt op het hart wil drukken om naar het hele proces te kijken. Want omgaan met tegenslag komt vaak in verschillende fases. Dus om een paar voorbeelden te noemen:

Je bént niet je weerstand.

Je bént niet je pijn.

Je bént niet je ‘nu even niet’.

Omgaan met tegenslag

Ken je dat, tegenslag? Hoe ga je hiermee om? Een mogelijkheid is fluitend verder gaan alsof er niets is gebeurd. Dat kan voor een tijdje ‘heerlijk’ zijn, maar breekt je uiteindelijk meestal op. Alsof je die ervaring als soort ballon onder water duwt.

Eerst voelt dat misschien heel goed, want het voelt veel fijner ‘zonder’ die ballon. Maar mijn ervaring is dat die ballon door hem te negeren steeds groter wordt, en je dus steeds harder moet werken om hem onder water te houden…

Dat kost zoveel energie… Hoe lang houd je dat vol? En hoe lang wíl je dat volhouden?

 

Dit is één voorbeeld. Het is voor iedereen anders. Toch komt na tegenslag bij de meesten eerst een periode van overlevingsstrategieën, van wanhoop of weerstand, van nu even NIET dealen met wat er is gebeurd.

 

Disappointments, challenges and failures
were not meant to destroy you
They were meant to strengthen you
– Joel Osteen
 

Iets anders kiezen… omdat het kan!

Een volgende fase is het moment dat je eraan toe bent om iets anders te kiezen. Het moment dat je er klaar mee bent om… vul maar in. Om te doen alsof alles goed gaat. Of om je zielig te voelen. Wanneer je er klaar voor bent om VERDER te gaan, je weer fijn te voelen. Te leven in plaats van overleven.

Kiezen klinkt misschien gek, want soms voelt het alsof je geen keuze hebt. En dan hoor of lees je mij en mijn lijfspreuk: ‘er is altijd iets wat wél kan’. Dusss je hébt een keuze… Je kunt bijvoorbeeld kiezen om je ervaring te delen met iemand die je vertrouwt. Je kunt kiezen om hulp te vragen. Om samen met iemand anders naar mogelijkheden te gaan kijken voor hoe nu verder…

 

Hulp vragen… ik help je erbij

Omdat ik weet hoe moeilijk die stap kan zijn om hulp te vragen… omdat je geen idee hebt wat het je brengt… en omdat je niet weet of het wel klikt met de therapeut… help ik je hier graag bij.

Wat nu als je het gewoon kon uitproberen? No charge, no pressure. Ik ben er.

 

www.whoyouare.nl/eerstestap/

Als je hierop klikt, kun je nu zelf een afspraak inplannen die voor jou past! Die afspraak staat dan meteen in jouw en mijn agenda, zodat ik deze tijd helemaal vrij houd voor jou. Je hoeft hier niets voor te doen, behalve deze stap te zetten, deze afspraak in te plannen.

Waarom ik dit gratis heb gemaakt? Simpel; ik zie zoveel mensen om me heen worstelen, frustreren, overleven… Ik gun het iedereen om dat niet meer alleen te hoeven doen. Om ondersteuning te vinden die écht bij je past.

Met een nieuwe auto ga je toch ook eerst een proefrit maken…

Ik zie je… zoals jij jij bent.

 

 

Deel dit artikel via: