Jouw gevoel van veiligheid - who YOU are

Ik klap mijn laptop dicht om naar een afspraak te gaan, maar het interview van net blijft me bij. Een prachtig krachtig en kwetsbaar delen van Carla over haar rouwproces. Na het interview zei ze tegen me: ‘wat ontzettend zonde dat mensen hier vaak niet over praten. Wat delen is zo helend…’. Toen ik haar vroeg of ik haar in deze mail mag citeren, zei ze volmondig ja: ‘Juist goed om er open over te zijn. Hopelijk wordt het dan ooit gemakkelijker om rouwen en het praten erover uit de taboesfeer te halen!’

Dit geldt niet alleen voor rouw. Delen kan zo helend zijn in allerlei situaties en ervaringen. Afgelopen maandag nog, was ik zelf ontzettend verdrietig door iets wat gebeurde. Iets waarover ik in deze mail nog niet kan delen. Maar wel tegen twee mensen die heel dichtbij me staan. Waar ik me veilig bij voel om dit mee te delen.

We zijn allemaal mens, maar voor iedereen is het anders.
Wat je meemaakt, wat je dwars zit en hoe je ermee omgaat.
Én voor iedereen is het anders wat, wanneer en hoeveel je wilt delen.
Óf je wilt delen. En vooral ook met wie.

En weet je, er is geen goed of fout.
Je móet niet delen.
Je móet niet voelen wat in je lijf gebeurt.
Vaak roept het ‘moeten’ juist frustratie en weerstand op.

Wat móet je allemaal…?
En waarin voel je dat je zelf een keuze hebt?

En…, hoe zou het zijn als je nu even niets móet…?
Wat nu als je jouw eigen tempo kunt volgen…?

Praten over waar je mee zit, voelt voor de een heel fijn, voor de ander is het een enorme opgave. Dus wat als je vandaag niets met me wilt delen en morgen wel… Of als je gepland had om vandaag iets met me te delen, maar dat het op dit moment heel anders voelt… Dan is dat dus helemaal oké.

Mijn vraag aan jou is: wat nu als je naar jezelf zou luisteren?
Wat jij nodig hebt. Op elk moment opnieuw.

Het wel of niet delen van iets wat je voelt, waar je naar verlangt of wat je in de weg zit, heeft veel te maken met of je een gevoel van veiligheid ervaart. Waar voel je je veilig en bij wie? Voel je dat je een keuze hebt? Dat je ook ‘nee’ mag zeggen?

‘Moeten’ kan voelen als dwang. Want… heb je dan een keuze om ja of nee te zeggen? Om te blijven of weg te gaan? ‘Moeten’ kan ook soort van comfortabel voelen, omdat het soms wel heel fijn kan zijn om even niet te hoeven kiezen… Of…?

Voor gevoelige dingen, kwetsbare delen, is veiligheid cruciaal.

 

Wat heb jij nodig om je veilig te voelen?

 

Woensdag 26 mei om 19.30u geef ik een healing circle. Ik heb er al eerder over verteld. Een cirkel van vertrouwen wordt het ook wel genoemd. Alles wat in die cirkel gebeurt, blijft in die cirkel. Veiligheid is dus een onmisbaar element hierin! Voor mij is dat het aller belangrijkst om voor te zorgen woensdag.

Ik checkte vandaag bij verschillende community members hoe zij de veiligheid ervaren bij mij en in de groep. De eerste reacties wil ik hier met jullie delen:

Niels: ‘Ik vind het belangrijkst dat er niet geoordeeld wordt, zoals ik bijvoorbeeld ervaarde toen je mij interviewde.’

Joyce: ‘Sowieso je rust en liefde die je uitstraalt!’

Nicole: ‘Wat het voor mij veilig maakt is het persoonlijke gevoel dat ik bij jou heb. Dat ik weet dat jij integer bent en ook zo zult reageren op dat wat ik deel. In een groep als dit is het heel fijn om te oefenen met het delen van gevoelige onderwerpen. Waarbij ik zelf de controle heb over wat ik wel en niet wil zeggen. Wetende dat het helemaal gerespecteerd wordt als ik aangeef iets niet te willen delen.’

Zo mooi om deze reacties te ontvangen! Wat kan ik hier nog aan toevoegen? Behalve aan jou te vragen, hoe ervaar jij de veiligheid bij mij en/of in de community? Ben je nog geen lid van de community? Je bent helemaal welkom.

En… ben jij ook bij de Healing together @ who YOU are komende woensdagavond?
Deze allereerste keer is een try-out en dus gratis voor alle community members! Je kunt je inschrijven via het event in de community. En op mijn website kun je wat meer lezen over wat je kunt verwachten. In de komende week zal ik er ook per mail nog wat meer over vertellen… ik kijk er zo naar uit!

Als je erbij bent bij deze of een volgende healing circle…

Wat heb jij nodig om je veilig te voelen in een groep?

 

 

Deel dit artikel via: