Huiselijk geweld... en nu? - who YOU are

Als je met geweld te maken krijgt, kan het voelen alsof je met je rug tegen de muur staat. ‘Maar wat kan ik doen…?’ hoor en herken ik in veel situaties…

Mijn lijfspreuk is ‘wat kan er wel?
Want er is altijd iets wat wél kan.

Hmm ga ik hier wel over schrijven, terwijl mijn kinderen nog steeds bang zijn dat het nog een keer gebeurt? Ze bang zijn dat het gevaar altijd blijft dreigen? Ga ik dan toch over geweld schrijven, hoe persoonlijk ook?

Ja, ik ga het delen. Want téveel mensen maken dit mee. Teveel volwassenen en kinderen zijn bang voor nóg een aanval. Teveel mensen herkennen dit! Verbaal geweld, fysiek geweld of een combinatie hiervan.

Als jij dit ook herkent, vind ik het allereerst heel erg dat je dit mee moet maken… Én ik hoop dat het je helpt om erover te lezen. Je bent niet alleen… en je mag altijd contact met me opnemen.

(Her)ken je dat, dat aan de buitenkant alles super is… Maar wat er tussen vier muren gebeurt… dat weet niemand… Gelukkig maar…? Of… kon maar iemand zien hoe het hier écht gaat…

Het voelt vaak zo dubbel, want ook als je je aanvaller blijft beschermen, ook als je het blijft goedpraten… je bent niet de enige…

Wat te doen? Misschien word je steeds getrainder om het te dragen. Te verduren. Vol te houden. Overeind te blijven. Dat is wat bij mij gebeurde. Dat en ook schaamte en angst. Ik ben heel bang geweest voor hem én bang dat niemand me zou geloven. Want aan de buitenkant leek het toch allemaal zo mooi…

Maar zelfs als het midden op straat gebeurt, een verbale en/of fysieke aanval… zoals mij persoonlijk overkwam. Als niet toevallig net een buur voorbij loopt, wat kun je doen? Ook de politie kan je op dat moment vaak niet helpen helaas. En wat ik het ergste vindt: zelfs als je kinderen getuige zijn van wat er gebeurt, lijkt er soms niets te zijn wat je kunt doen… En toch…

Er is altijd iets wat wel kan!

Echt waar

Wat kun je wél doen?

 

Hoe ga je ermee om in jezelf?

-> Allereerst: hoe gaat het met jou? Wat heb jij nu nodig?

Tip: schrijf liefst zo snel mogelijk op wat er is gebeurd. Dat kan helpen om je te beschermen tegen het twijfelen aan jezelf, vooral als de ander er een heel andere versie van vertelt… En het kan je helpen in het verwerken van wat er is gebeurd. Je schrijft het als het ware van je af. En je beslist zelf óf en wie dit mag lezen.

-> Je hoeft het niet alleen te doen. Ik weet van mezelf en mijn cliënten dat het heel eenzaam kan voelen. En dat het niet zwak, maar juist heel dapper is om erover te praten en om hulp te vragen. Je hoeft het niet alleen te doen.

 

Hoe ga je ermee om naar je kids?

Als je kinderen hebt, kan het soms nog moeilijker zijn om je emoties toe te laten of ermee om te gaan. Je bent er voor hen; wat hebben je kids nu nodig? Erover praten of juist liever niet? Ook als ze er helemaal niet over willen praten, wat ze vooral nodig hebben, is dat je er bént voor ze.

En juist dan is het zo belangrijk: hoe gaat het met jou? Wat heb jíj nu nodig? Alleen-tijd of juist iemand die er voor jóu is. Erover praten of juist liever niet. Wat heb jíj nu nodig?

 

Hoe ga je ermee om naar ‘hem’? (of ‘haar’)

Woon je bij elkaar of ben je uit elkaar? (Hoeveel) kom je elkaar tegen? Misschien ben je gewend je aan te passen aan wat de ander nodig heeft. Maar juist nu is veel belangrijker: wat heb jíj nu nodig; wel contact of juist nu niet? Is dat mogelijk? Schakel je externe hulp in, zoals Veilig Thuis of de politie? Neem je contact op met een therapeut die jou persoonlijk hierin kan ondersteunen? Je hoeft het niet alleen te doen.

 

Hoe ga je ermee om naar de buitenwereld?

Wat heb jíj nu nodig? Misschien wil je het tegen niemand vertellen. Misschien wil je dat iedereen het weet. Of allebei. En misschien… diep van binnen… wil je het alleen delen met wie je écht vertrouwt. Met wie écht naar je luistert met geduld en respect, zonder oordeel, zonder advies. Met kalmte en aandacht voor wat jíj nu nodig hebt. Dit kan een vriendin zijn, je moeder, een therapeut,… Bij wie voel jij je veilig?

Wat heb jíj nu nodig?


Wil je liefst nu meteen al ondersteuning?

Natuurlijk mag je me een bericht sturen, dan neem ik binnen een paar dagen contact met je op. Vind je het fijn om nu meteen al ondersteuning te ontvangen? Al is het midden in de nacht, digitaal is dat direct mogelijk! Je kunt namelijk gratis mijn e-book aanvragen en ontvangt dan binnen een paar minuten de download ‘In 5 stappen uit de onmacht’ met vijf concrete stappen om weer in je kracht te komen. Inclusief een aantal e-mails van mij met extra ondersteuning.

 

Herken je dit? Ik zie je…

En ik hoor je graag onder dit bericht of privé via dm of e-mail. Je bent welkom.

 

 

 

Deel dit artikel via: