Voel jij je (niet) gezien? - who YOU are

Als jij je niet gezien voelt, wat doe je dan?

Kruip je dan verder weg? Ga je de strijd aan? Of kom je door deze ervaring meer in je eigen kracht? Door te voelen wat je mist: gezien worden. Door je eigen verlangen hierin te voelen. En vooral ook door aan jezelf te vragen: (hoe) zie ik mezelf? En (hoe) laat ik me zien?

Ik moet meteen denken aan Byron Katie. En ook aan mijn leraar Energetish systeemtherapie. Wat ik van hen én in de praktijk leerde? Waar ik iemand anders van ‘beschuldig’, is mijn eigen gevoel. Ik VOEL me niet gezien. Dit betekent niet meteen dat een ander mij niet ziet. Misschien zegt dit gevoel me juist dat ik mezelf meer mag laten zien. Of dat ik me niet prettig voel in dit gezelschap of in dit gesprek.

Ik voel me niet gezien

Ik voel me niet gezien betekent dus niet dat het jouw schuld is. Maar ik vind het wel heel waardevol als ik hier wel met jou de dialoog over kan hebben. ‘Hé heb je even? Dit gebeurt er net met mij en ik ben heel benieuwd hoe dit voor jou is?’ Als ik open het gesprek aan ga en niemand beschuldig, kan er veel moois gebeuren.

Afgelopen maandag ervaarde ik dit bijvoorbeeld in een online business meeting. Ik voelde me niet gezien. Ik voelde zelfs dat ik uit de zoom-meeting wilde stappen. En ook voelde ik het respect naar de anderen, dat maakte dat ik me erover uitsprak. Dat ik (spannend!) mijn kwetsbaarheid liet zien, want het raakte me… En ik miste iets… Door me erover uit te spreken en later op de dag nog even 1-op-1 contact te hebben ontstond er een ontzettend waardevolle uitwisseling die voor ons beide goed en helpend voelde. Het vertrouwen, de openheid, de eerlijkheid, zo fijn! Voor mij is dát krachtig, want…

In je kracht staan betekent niet dat niets je meer raakt

Als mens hoef je niet van steen te zijn om overeind te blijven. Integendeel! Tenminste, dat is mijn ervaring als persoon en als therapeut: Van steen zijn maakt dat je verhardt naar jezelf én naar de ander… Maar wanneer iets je mag raken… en als je durft te voelen wat t met jou zelf doet, dan heb je zelf de keuze hoe je ermee om wilt gaan. Dát is groeien op jouw eigen manier. En in jouw eigen tempo.

Hoe is dit voor jou?

Deel dit artikel via: