Everyone you meet

you know nothing about.

you know nothing about.

Be kind. Always.

Ian MacLaren

I may not be there yet

but I am closer than I was yesterday

José N. Harris

believe in your dreams

they were given to you

for a reason

Katrina Mayer

Familieopstelling raamstickers voor alleenstaande ouders

Discover who you are

Kinderen van alleenstaande ouders groeien op een andere manier op. Zonder goed en fout. In beide situaties kunnen gedrags- of andere problemen ontstaan. Is de andere ouder van je kind(eren) niet in beeld, heeft je kind deze nooit gekend of is het probleem juist het wél contact hebben? Met familieopstellingen kun je je kinderen helpen, ook als het niet jouw of hun ‘schuld’ is, waar ze last van hebben.

Je kunt je kind vragen een poppetje van de raamstickers voor zichzelf te kiezen. Hij of zij hoeft er niet op te lijken, het gaat meer om welke goed voelt of welke hij of zij gewoon leuk vindt. Veel kinderen wijzen zodra ze het stickervel zien al een poppetje aan en zeggen: direct ‘dit ben ik!’. Tenminste, dat is mijn ervaring.

Vraag je kinderen elk apart dan eerst dit poppetje op het raam te plakken. Daarna een poppetje uit te kiezen voor mama. Waar staat mama? Plak daar maar op. Welke is papa? Waar staat papa? En zo verder. Het kan zijn dat je het zelf lastig vindt als papa ook erbij komt te staan. Dat je hem er liever niet bij wilt of dat je kind dat aangeeft. Kijk wat er gebeurt, wat er ontstaat.

Je kunt je kind de vrije hand geven en geen aanwijzingen geven. Alleen vragen wie wil je er nog meer bij plakken? Wie is dat? En zo verder. Of juist iedereen in het gezin of in de gezinnen van je kind benoemen en vragen waar die mogen staan. Broertjes, zusjes, halfbroertjes en -zusjes, stiefvader, stiefmoeder, opa, oma, etc. Heb je te weinig poppetjes? Dan kun je daar ook de knuffels voor gebruiken. Of voor een kindje dat niet geboren mocht worden (hier is ook een aparte pagina voor met toepassingen voor de raamstickers), want die hoort er ook bij.

Wat systemisch heel belangrijk is, is dat iedereen een plek heeft in de raamopstelling. Alle kinderen en stief- of halfbroertjes en -zusjes, alle nieuwe partners, etc. Als iedereen een plek mag krijgen in de raamopstelling, voelen je kinderen meer ruimte en acceptatie naar hun andere ouder en stief- of halfbroertjes en -zusjes. Innerlijk voelt een kind het namelijk als aanval of oordeel op zichzelf wanneer een ouder bijvoorbeeld boos is op of oordeelt over de andere ouder of diens nieuwe partner/gezin. Vooral als dit wordt onderdrukt, maar ook als erover wordt gesproken.

Hoe dan ook zijn álle kinderen 100% loyaal naar hun beide ouders. Vooral naar de ouder die ze het minst zien… En vooral naar een ouder waarop heel veel oordeel is vanuit de andere ouder, dan is een kind zelfs geneigd om deze karaktereigenschappen te verinnerlijken; over te nemen. Zelfs als je kind deze ouder (bijna) nooit ziet en zelfs als hij hem/haar niet eens heeft gekend. Dat zie ik ook terug bij kinderen van ouders waar misbruik of geweld een rol heeft gespeeld, maar ook bij adoptie of als bijvoorbeeld een vader tijdens de zwangerschap vertrokken is. Innerlijk blijft een kind verbonden. Vooral met de ouder die hij het minst ziet…

Een familieopstelling kan hierbij heel helend zijn voor je kind. En dus ook heel helend voor jou. Bijvoorbeeld als je ex-partner gewelddadig was en je hebt hier (logisch) oordeel op, dan zou je kind ofwel zelf geweld of agressie gaan vertonen of een relatie kiezen waarin je kind dit zelf ondergaat. Dat wil je ook niet… Je kunt dit zélf oppakken voor je kind(eren), vooral ook als je niet degene bent die het geweld pleegde, maar er slachtoffer van was. De raamstickers geven een kijkje in de belevingswereld van je kind. Hoe kijkt hij of zij naar zijn/haar eigen plek in jullie gebroken gezin? En naar jouw plek en die van je ex-partner? Of hoe reageert je kind erop als je zelf je ex-partner erbij zet in de raamopstelling?

Whatsapp ondersteuning

Kijk of je kunt volgen wat er ontstaat, wat je kind creëert met de raamstickers. Voor elk van je kinderen kun je dit apart doen, liefst zonder dat ze van de anderen zien wat ze ervan maken. Zodat ze zich zo min mogelijk laten beïnvloeden (voor zover dat mogelijk is). Maak een foto van wat er is ontstaan op het raam, zodat het goed zichtbaar is. Voor elk van je kinderen mag je me 1 foto sturen via whatsapp, waarbij je je zorgen of vraag kort vermeldt. Ik zal dan binnen enkele werkdagen via een spraakberichtje een reactie geven vanuit mijn ervaring als systeemtherapeut en alleenstaande moeder van drie kinderen na een lange vechtscheiding en jarenlange ervaring privé en zakelijk met de meest uiteenlopende problemen op dit gebied. Je hoeft hier niets mee, het is geheel vrijblijvend. Maar het zou ook zomaar heel helpend kunnen zijn voor jou en voor je kids.

Benieuwd naar meer tips en toepassingen?

Komende week komt hier steeds meer informatie en steeds meer mogelijke manieren waarop je de raamstickers kunt gebruiken. Inclusief een of meerdere audio-opname(s). Ik zit boordevol inspiratie en ideeën, maar de tijd was nog te kort om alles op de website te krijgen. De informatie is er… en volgt zo snel mogelijk! Ik houd je graag op de hoogte. Mail me gerust!

Maak kans op een echte familieopstelling!

Wil je kans maken op een echte familieopstelling? Waar je de wortel van de klachten van je kind echt kan komen verwerken? Of dit nu door de scheiding komt of een gedragsstoornis is of iets chronisch zoals eczeem, dyslectie, adhd of wat dan ook? Je mag altijd contact met me opnemen voor de mogelijkheden.

En… je maakt kans om zelf een familieopstelling te komen doen! Hoe? Deel een foto van je raamsticker creaties op social media en tag mij* met #familieopstellingraamstickers. Dat is alles!  *Volg me op insta en facebook, dan kun je me taggen: op insta @hannekespeekenbrink, op facebook @hanneke.speekenbrink.1234 of @whoyouare.nl.

Jose

‘Ik heb de workshop familieopstellingen gevolgd bij Hanneke en het was echt magisch. Het was voor mij de eerste keer en ik voelde me gelijk op m’n gemak. Hanneke weet wat ze doet en ze begeleid alles goed. Echt bijzonder om mee te maken. Ik ga zeker nog een tweede keer!’

Ellen

‘Ik heb een heel fijne krachtige opstelling gehad van Hanneke. Al langere tijd worstelde ik met mijn eigen plek innemen in mijn familiesysteem. In de familieopstelling kreeg ik helderheid en voelde ik me helemaal in mijn kracht komen op mijn eigen plek. Een onbeschrijflijk fijn en rustig gevoel kwam door me heen. In de Reiki behandeling die ik daarna van haar kreeg kon ik dit gevoel helemaal verankeren en voelde ik een diep vertrouwen dat er een blijvende verandering was opgetreden. De combi is geweldig!’

Wilke

‘Ik heb afgelopen zaterdag als vraagsteller meegedaan met de familie-opstelling van Hanneke. Ik voelde me heel veilig om kwetsbaar te kunnen zijn. Hanneke is heel deskundig, weet wanneer ze moet sturen en wanneer het te laten gaan. Ze begeleidt op een hele prettige manier en houdt goed overzicht. Ik kan dit voor iedereen aanraden! Ik ben Hanneke heel dankbaar voor wat ze voor mij gedaan heeft.’

Joyce

‘Hanneke kan haarfijn invoelen en straalt veel rust, warmte en liefde uit. Dit zorgt ervoor dat je je meteen op je gemak voelt. Ze is heel open, zonder oordeel en neemt alle tijd voor jou die nodig is. Telkens als ik bij haar ben geweest voor een sessie, voel ik opluchting, vreugde, kracht, vertrouwen en meer ruimte in mezelf. Ik merk dat ik verschillende oude overtuigingen los kan laten. Zodat ik de ruimte voel om mijn nieuwe inzichten en ervaringen te integreren in mijn dagelijks leven. Wat een rijkdom en dankbaarheid!’

Tonnie

‘Hanneke heeft met mij een systeemopstelling gedaan, omdat ik het moeilijk vond mijn grenzen te trekken. Hanneke is deskundig, betrokken en zorgzaam en weet als het nodig is de zwaarte eraf te halen. Toen ik naar haar toe ging had ik 2 dingen waarin ik al langere tijd geen keuze durfde te maken. De dag na de opstelling heb ik deze 2 knopen kunnen doorhakken!’

Marja

Ik heb de opstelling bij Hanneke als heel prettig ervaren. Hanneke creëert een veilige sfeer en geeft je mee dat alles er mag zijn. Mooi dat de gewenste situatie centraal stond: in mijn geval een betere balans het werk. Ik heb hier ook weer een inzicht door gekregen. Daarna kon ik ook weer zelfstandig verder ontwikkelen, maar ik weet dat ik welkom ben als het nodig zou zijn.’

Tijsje

‘Wat was het fijn om bij Hanneke te zijn voor een opstelling! Met veel rust en aandacht werd er naar mijn thema gekeken. Ik voelde me echt gedragen. Met nieuwe inzichten ben ik weer naar huis gegaan. En deze inzichten dienen me werkelijk dagelijks! Ik ben heel dankbaar voor deze fijne liefdevolle begeleiding.’

Daniella

Hanneke doorgrondt samen met jou waaruit je probleem bestaat. Ze is enorm empatisch en inlevend. Piekeren over problemen is iets anders dan het echt voelen en doorleven. Dit is wat Hanneke mij gebracht heeft. Ik ben er erg blij mee!

Priscilla

Ik heb bij hanneke een opstelling gedaan en dat was een heel bijzondere ervaring waardoor ik veel heb losgelaten en enorm ben gegroeid en nog steeds heb ik er heel veel aan. Hanneke is een fijn mens die veel rust uitstraalt en je ECHT mag zijn hoe je bent.

Wat is een familieopstelling?

Wat erg mooi en diep werkt voor traumaverwerking en het loslaten van andere dingen waar jij en/of je kinderen last van hebben, is een familieopstelling. Ik bied deze 1-op-1 aan en met een groep. 

Een familieopstelling helpt om iets zichtbaar te maken in de ruimte (kamer) waar we staan. Om zichtbaar te maken wat totnogtoe nog niet zichtbaar was. En vooral om je bewust te worden van wat onbewust speelt. Want zodra je je bewust bent van wat eronder zit, kun je dingen gaan verwerken en loslaten. En zodra je je bewust bent van waar je in zit, krijg je een keuze hoe je ermee omgaat en kun je er ook weer uit komen. Zolang je je er niet bewust van bent, krijg je er nog geen grip op. Herkenbaar…?

Hoe werkt een familieopstelling?

Misschien herken je wel dat je soms vast zit in een patroon of overtuiging waar je maar niet uit lijkt te komen? Of iets dat generatie op generatie blijft herhalen? Of je kinderen die je iets spiegelen of überhaupt gedrags- of andere problemen vertonen waar zij en jij veel last van hebben. Inclusief ziektebeelden zoals depressie, eetstoornissen, dyslexie, eczeem, automutilatie, kanker, reuma, parkinson, etc etc etc. Zie hieronder voor meer voorbeelden, wanneer een familieopstelling je kan helpen.

In een familieopstelling kun je naar een probleem of wens kijken, naar een fysieke of emotionele klacht, naar een verlangen of wat dan ook. Tijdens de familieopstelling worden onbewuste dynamieken zichtbaar, zodat we ermee kunnen gaan werken. Ik werk zowel met familieopstellingen als systeemopstellingen, want heel veel komt uit je familiesysteem, maar sommige dingen heb je zelf in dit leven opgedaan en kun je in je eigen systeem oppakken. Sowieso werk ik met wat je zélf op dat moment kunt voelen, kiezen, doen of (los)laten passend bij jouw hulpvraag.

Het betekent vooral dat je zélf invloed hebt op je eigen persoonlijk proces. Op je eigen groei.
Je gaat groeien in bewustzijn, wat veel impact heeft op hoe je je voelt en op de keuzes die je hebt.

Wanneer kies je hiervoor?

Heb je iets heftigs meegemaakt, waar je nog steeds last van hebt?
Wil je gezonde verbindingen met familie, vrienden, collega’s?
Wil je op een andere manier inzicht in en omgaan met conflicten, zoals ook (v)echtscheiding, vooral als jullie samen kinderen hebben?
Wil je dingen stoppen die zich herhalen in je leven of familiesysteem?

Als je voelt dat je er klaar voor bent (of klaar mee bent) om ergens verandering in te brengen, dan is een opstelling heel helpend. Je hebt een klacht, pijn, frustratie, wens of verlangen of wat dan ook en je wilt nu echt een flinke stap zetten en de blokkade onder ogen zien, zodat deze niet meer in de weg hoeft te staan.

Een familieopstelling kan je helpen als je last hebt van bijvoorbeeld…

  • Je niet gezien voelen of het gevoel niet jezelf te mogen zijn.
  • Moeilijk of geen contact met je ouders, kinderen, broer/zus of juist in je (werk)omgeving.
  • Dingen die zich herhalen in je familie, die je wilt stoppen.
  • Trauma, zoals geboorte- of bevallingstrauma, misbruik/geweld, miskraam/abortus, overlijden,…
  • Chronische klachten of ziekte van jezelf of je kinderen; van eczeem of slapeloosheid tot migraine, dyslexie, adhd, gevoelloosheid, astmareuma, parkinson, etc etc.
  • Schuldgevoel, verwijten, strijd, conflicten, (vecht)scheiding,…
  • Hardnekkige patronen of overtuigingen, vastzittende gewoonten.
  • Teveel voelen of juist te weinig, onderdrukte emoties, etc etc.

Vraagsteller, wat betekent dat?

Als vraagsteller heb je je eigen familieopstelling. In een groep van ongeveer 10 deelnemers, staan anderen representant voor jou en voor bijvoorbeeld je vader en moeder of een voorouder of… Het voordeel dat anderen representant staan in je opstelling, is dat ze jou niet kennen, geen informatie hebben en dus heel objectief kunnen reageren. Zij staan representant voor dat wat nog onbewust in je systeem gebeurt. Door de opstelling word je je hier bewust van, zodat je dingen kunt gaan verwerken en loslaten. Dat is de grote kracht van opstellingen. Ik doe zelf ook nog steeds regelmatig opstellingen, zo helend!

Vraagsteller betekent niet dat je een specifieke vraag moet formuleren. De vraag is eigenlijk: waar loop je tegenaan? Waar wil je verandering in? Wat is het thema, je klacht of je wens; iets waar je vanaf wilt of juist wat je wilt bereiken, wat nog niet lukt. Een van bovenstaande thema’s of iets heel anders. In de week voorafgaand aan je familieopstelling, hebben we even telefonisch contact. Dan kijk ik met je mee.

Waar?

Elke maand geef ik familieopstellingen bij Floralia Park in Oosterhout. Een heerlijke plek ook om te wandelen door het prachtige park vóór of na de opstellingen. Of gewoon voor een kop koffie op het terras op een zonnige middag. Ik heb deze locatie in Oosterhout gekozen, omdat het een plek is waar ik me heel prettig voel in een omgeving met fijne verwelkomende mensen. En ja, het park zelf is prachtig, ontspannend en aardend.

Kosten

Een middag familieopstellingen duurt 4 uur en kost voor vraagstellers €73 en voor representanten €27. Volg je een energetisch traject bij mij, dan kun je voor maar €15 representant zijn. Een avond duurt soms 3 uur en is net iets goedkoper. En soms is een avond inclusief soep en brood, dan is het net iets duurder. Bij het reserveren kun je direct de data, tijden en kosten bekijken. En de beschikbaarheid, want sommige workshops zijn snel vol.

Als vraagsteller kom je met je eigen hulpvraag. We gaan dan jouw familieopstelling uitwerken. Als representant sta je in de familieopstellingen van de andere deelnemers. Elke keer blijkt weer, dat het nooit voor niets is voor wie je representant staat of welke familieopstellingen je bijwoont. Het brengt je altijd ook iets voor je eigen situatie. Zelfs als je alleen toeschouwer bent…

Voor een optimaal resultaat, is het belangrijk om na de familieopstelling wat rust te plannen voor jezelf. Het werkt namelijk flink door in de dagen (en weken en maanden) na de opstelling. Dat is ook de bedoeling, want je wilt blijvend resultaat, toch?

 

Meer ondersteuning nodig?

Soms heb je meer nodig dan een familieopstelling alleen. Soms heb je een bepaalde tijd iets meer houvast en ondersteuning nodig, zodat je het daarna weer zelf verder kan oppakken. Ik geef energetische behandelingen, die een mooie aanvulling zijn op de familieopstellingen. Je kunt bijvoorbeeld maandelijks of tweewekelijks een behandeling plannen, waarvan bijvoorbeeld eens per twee of drie maanden een familieopstelling. Of het Energetisch groeien traject, waarin zes energetische sessies zitten én een familieopstelling. Het doel is om zelf in je eigen kracht te komen, dus we blijven niet steeds weer nieuwe afspraken inplannen, maar kijken naar wat jij nodig hebt om weer steeds meer houvast in jezelf te vinden.

Be who you are